История

Антон Берданков
Създател

Народните традиции и автентичността създадоха добрия вкус.

“Бях вдъхновен да продължа историческите традиции на моя род и през 2017 г. бутилирахме първите шишета със златната напитка за българската трапеза. Днес това е не само успех, днес това е история и бъдеще от нашата фамилия за народа.” – А. Берданков.Преди много години, с много любов към традициите и запазване на българския дух е била създадена семейна ракия „Берданковица“.

Източник на информация: Архив, Фамилия Берданкови

Историята на семейната традиция започва след Руско-турската освободителна война, когато едни от първите заселници от рода Берданкови се установили в гр. Сунгурларе, Област Бургас.  Фамилията произлиза от псевдонима „Бердана“.

По време на Балканската война, част от българската армия е била въоръжена с легендарната пушка „Бердана“.  Един от участниците в нея е бил от семейството, който овладял и демонстрирал отлични поразяващи способности в стрелбата с пушката. Така той получил псевдонима „Бердана“, откъдето произлиза фамилното име на рода. Семейната ракия „Берданковица“ утвърждава традиции и майсторство, с цвят на светъл кехлибар и хармонично съчетан вкус, златната напитка подхожда на всяка българска трапеза. Автентичността на българския вкус е постигнат с голямо внимание към всеки детайл от специално подбрания сорт грозде до спецификата на мястото, където е отгледано.

Историята и добрите традиции, които пазим, създават бъдещето, което ни прави щастливи!